Modevakopleiding Costumiere/costumier
Ben je creatief, hou je van mode en wil jij je passie voor naaien omzetten in een professionele vaardigheid? De modevakopleiding tot costumière/costumier biedt jou de perfecte kans om deze passie om te zetten in vakmanschap. Gedurende de opleiding leer je patroontekenen van dames- en meisjeskleding, het naaien van dameskleding op ware grootte en op halve schaal en de fijne kneepjes van het naaien. De modellen in deze opleiding zijn nog redelijk eenvoudig.
Wat leer je tijdens de opleiding ?
- Patroontekenen: Je leert hoe je het grondpatroon op maat tekent voor rokken, blouses en tops, jurken, kragen en mouwen en hoe je vervolgens vanuit de grondvorm de vertaling maakt naar het gewenste model. Een belangrijk onderdeel hierbij is de coupeverwerking. De coupe zorgt voor vorm en rondingen in een kledingstuk.
- Naaien: de door jou getekende patronen moet je kunnen omzetten in een echt kledingstuk. We naaien vooral veel op halve schaal maar ook op ware grootte. Naast het naaien van verschillende kledingstukken zijn er ook kneepjes/naaitechnieken die je je eigen moet maken. Dit alles maakt onderdeel uit van je portfolio, denk hierbij ook aan het maken van verschillende soorten zakken, kragen en hals verwerkingen, plooien ,rimpelen, knoopsgaten etc.
- Textielwarenkennis: Begrip van stoffen, hun eigenschappen en toepassingen. Je leert alles over de verschillende soorten textiel, van natuurlijke- tot synthetische vezels en hun eigenschappen en hoe je ze kan herkennen.
Wanneer zijn de lessen?
Er is om de week op vrijdagmiddag fysiek les van 13.00 uur tot 16.30 uur en op de maandagavond vóór de fysieke les is er een online les van ca. 1,5 uur waarin we het gemaakte huiswerk en vragen bespreken. Wat verder in de opleiding gaan we ook de voorbereiding op de mondelinge examens doen tijdens het online moment.
Vóór de start van de opleiding krijg je het lesrooster.
Opleidingsduur en studiebelasting
Het lesprogramma gaat uit van een duur van één jaar (= 2 lesperiodes). Het tempo waarmee je de opleiding doorloopt, kan variëren. Sommigen cursisten willen de opleiding binnen één jaar afronden, terwijl anderen het misschien rustiger aan willen doen. Dan doe je er één of twee lesperiodes langer over.
Naast de tijd die in je lessen gaat zitten moet je ook rekenen op 6 tot 10 uur huiswerk.
Vooropleiding/kennis
Een vooropleiding is niet nodig wel dien je over een stevige basis naaivaardigheden te beschikken.
Wat zijn de kosten?
Lesgeld per lesperiode (5 maand) € 500,=. Je betaalt per lesperiode. Besluit je om de lesperiode niet af te maken wordt het lesgeld voor die periode niet gerestitueerd. Voor de Costumière/Costumier opleiding heb je 2 à 3 lesperiodes nodig.
Er zijn 3 lesboeken van Danckaerts kosten in totaal ca. € 120,=. Daarnaast moet je teken- en naaimaterialen en stof en fournituren hebben om de lessen te kunnen volgen en je huiswerk te kunnen maken.
De lesboeken (van Danckaerts Modevakscholen) schaf je aan bij Modeatelier Yo Creo. Deze krijg je bij de eerste les uitgereikt. Je ontvangt voor de start van de opleiding een lijstje waarop staat welke materialen nodig zijn om je huiswerk te kunnen maken en de lessen te kunnen volgen.
Examen-informatie
De opleiding kan worden afgesloten met een diploma Costumière. De examens vinden plaats in Lelystad en je kan 2x per jaar examen doen (juni en februari). Het is ook mogelijk om het examen in delen af te leggen.
Indien je niet slaagt voor het volledige examenprogramma krijg je een certificaat voor elke vak waarvoor je een 6 of hoger hebt gehaald. Zodra je alle vakken hebt gehaald krijg je alsnog het diploma.
Het examen costumière ziet er als volgt uit:
- Patroontekenen (08.30-11.45 uur )op 1/3 schaal van japon/blouse of rok en een kinderjurk of kinderblouse/rok
- Praktijk theorie mondeling 15 minuten wordt afgenomen tijdens het patroontekenen
- Textielwarenkennis schriftelijk (12.30-13.00 uur)
- Praktisch werk – kernvak (13.00 – 18.00 uur ) tekenen en naaien van een japon of blouse/rok op ½ schaal
- Portfolio (in te leveren bij aanvang van het examen)
Deelname aan het examen is niet verplicht.
Mogelijkheden vervolgopleiding
Na het behalen van het diploma Costumière/Costumier kun je verder met een van de volgende opleidingen:
- Coupeuse/coupeur kostuum- en mantelvak I en II
- Coupeuse/coupeur jongens- en herenkleding
- Coupeuse/coupeur lingerie
Startmomenten 2025
- september 2025
- januari 2026
Ben je geïnteresseerd in de opleiding?
Stuur mij dan een mailtje en ik neem contact met je op voor een afspraak.